Τρίτη 29 Απριλίου 2008

Μήπως ούτε γιατρός δεν μπορεί να κάνει τίποτα;

Την Νοεμβρίου 2007 η Benazir Bhuto παραχώρησε μια από τις τελευταίες της συνεντεύξεις στον Sir Robert Frost που έχει το τακτικό πρόγραμμα "Frost Over the World" στο δορυφορικό κανάλι Al Jazeera το οποίο εδρεύει στο Qatar. Η κυρία Bhutto, ως γνωστό, δολοφονήθηκε την 27η Δεκεμβρίου 2007.

Μπορείτε να δείτε τη συνέντευξη στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://www.youtube.com/watch?v=oIO8B6fpFSQ

Το αξιοσημείωτο της συνέντευξης είναι το ότι στο 06:12 λεπτό της συνέντευξης η κυρία Bhuto κατονομάζει τον Omar Sheikh ως τον δολοφόνο του Osama Bin Laden! Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως ο Omar Sheikh συνελήφθη στο Πακιστάν την 12η Φεβρουαρίου 2002 και έκτοτε είναι φυλακισμένος εκεί. (http://en.wikipedia.org/wiki/Ahmed_Omar_Saeed_Sheikh)

Ο κύριος Frost δεν έδειξε να συγκινείται από τη δήλωση της κυρίας Bhutto η οποία δεν είπε τίποτα περισσότερο για αυτό το θέμα. Κανένα ΜΜΕ (Ελλάδα και εξωτερικό) δεν θεώρησε πως η δήλωση αυτή ήταν είδηση και ως εκ τούτου δεν την αναμετάδωσε.

9 σχόλια:

Κωστής Γκορτζής είπε...

Ρε μπας και πρέπει να σταματήσω να λέω ότι είσαι φίλος μου;;;;; :-)))))

Μιχάλης Ρ. είπε...

Κατασκευασμένη τρομοκρατία, γιατί; Μία κοινωνία Ελέγχου βασισμένη στην εκμετάλλευση της ζωής, αποκτά την ενέργεια που της είναι απαραίτητη για να λειτουργήσει από έναν παρόντα, το φόβο. Αυτός ο φόβος έχεις αρχίσει να μοιράζεται πλέον «δημοκρατικότατα», έτσι ώστε με γραφειοκρατικό τρόπο να καταστεί «φυσική» κατάσταση και να κτυπάει στις καρδιές μας σαν να είναι αυτός ο ίδιος ο σφυγμός της ζωής.
¨Όσο περισσότερο κατανοούμε το σενάριο, παρακάμπτωτας τη βαμμένη με αίμα και στολισμένη με ανθρώπινα μέλη χολιγουντιανή σκηνοθεσία, τόσο ο φόβος μεγαλώνει. Κλείνουμε μάτια και αυτιά. «Η απώθηση της γνώσης κυοφορεί την απόγνωση». Ο σκεπτικισμός βοηθάει να αντιληφθεί κανείς τον Έλεγχο και να ερμηνεύσει τις μεθόδους του. Οι αντιστασιακοί κανόνες συμπεριφοράς («αξάφνιαστε» είσαι σκεπτικιστής και αντιστασιακός!) έχουν ήδη δημιουργήσει το απαραίτητο κίνητρο για ν’ αρχίσει κανείς να αναρωτιέται για τα δεδομένα που μέχρι στιγμής έχουν γίνει αποδεκτά και να τα αρνηθεί.

1 Μαΐου 1886. Ενα μνημείο στον άγνωστο άγιο, που δεν τον ήξερε η εκκλησία για να τον ανακυρήξει,
που δεν τον ξέρουμε για να τον τιμάμε. Καλό Μήνα "Αξαφνιαστε" Μιχάλης, χωρις καφέ ακόμα...

αξάφνιαστος είπε...

Αγαπητέ Μιχάλη Ρ

Αναφέρομαι ξανά (και πάντα προσπαθώ να βλέπω τα γεγονότα από αυτή την οπτική γωνία) στην μακροσκοπική εξέταση των γεγονότων. Αυτό που ίσχυε και ισχύει για τις «επαναστάσεις» ισχύει επίσης για τους πολέμους και για τη κατασκευή των αιτίων και αφορμών που οδηγούν σε αυτούς.

Σίγουρα ο περισσότερος κόσμος αντιλαμβάνεται πολύ περισσότερα (οι Έλληνες, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις είμαστε οι πλέον απαισιόδοξοι σε όλη την Ευρώπη) από όσα είναι διατεθειμένος να ομολογήσει ανοικτά, ακόμα και στο προσωπικό του περιβάλλον. Είναι ένα είδος στρουθοκαμηλισμού που βασίζεται στη προσπάθειά του να επιμηκύνει την αίσθηση της ομαλότητας όσο γίνεται. Αυτή η εθελοτυφλία, όμως, γίνεται αντικείμενο μεγάλης εκμετάλλευσης από αυτούς που ωφελούνται.

Το φοβερά αποτελεσματικό εργαλείο «Hollywood» συνεπικουρούμενο από τα ΜΜΕ και τη φυγή στον καταναλωτισμό προκαλεί την εξασθένηση των αντιστάσεων και την αποδοχή του οτιδήποτε. Η διεισδυτικότητα αυτών των εργαλείων δεν μπορεί να υπερτονισθεί. Σήμερα οι περισσότεροι άνθρωποι ονειρεύονται να γίνουν πετυχημένοι καταναλωτές. Τα όνειρά τους έχουν κλαπεί.

Ο σκεπτικισμός, που όλοι διαθέτουμε, είναι χρήσιμο εφόδιο για να χρησιμοποιούμαι την κρίση μας, να αμφισβητούμε και να ψάχνουμε. Αυτό που, δυστυχώς, έχει διαβρωθεί σημαντικά είναι η κρίση μας. Εξ ίσου σημαντικό είναι, πάντως, να ξαναποκτήσουμε επαφή με τα ένστικτά μας που έχουν ατονήσει σε επιδημιολογικό βαθμό.

Μιχάλη, έχω μάθει να αντιμετωπίζω όλους τους –ισμούς και τις ταμπέλες με μεγάλη δυσπιστία. Η ποδοσφαιροποίηση (έστω ομαδοποίηση) των προβληματισμών και των ανησυχιών δεν οδηγεί, κατά τη γνώμη μου, σε χρήσιμα συμπεράσματα.

Σχετικά με τη 1η Μαΐου πολλά έχουν γραφτεί και πολύ περισσότερα θα μπορούσαν να γραφτούν αλλά ας το αφήσουμε για άλλη φορά. Καλό μήνα πάντως.

Μιχάλης Ρ. είπε...

Συμφωνώ μαζί σου σε όλα φίλε «αξάφνιαστε».Διακρίνω την πίκρα του ανθρώπου που έχει πολλά να δώσει. Όταν το 1982 διάβασα το βιβλίο του Ε. Α. Ράουτερ «Η κατασκευή υπηκόων» «Πως γεννιέται μια γνώμη σ΄ ένα κεφάλι» πίστευα ότι όλα αυτά είναι υπερβολικά και πρόωρα, ότι βρίσκονται στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Έκανα λάθος, ζούσα στον κόσμο μου και δεν έβλεπα τι γινόταν γύρω μου. Τώρα που κατάλαβα αισθάνομαι εντελώς ανήμπορος για οποιαδήποτε αντίσταση. Είμαι ανίκανος και να συμβουλεύσω τα παιδιά μου για το αύριο, γιατί δεν έμαθα να ζω στη κοινωνία του κέρδους και της οποιαδήποτε εκμετάλλευσης . Μέσα στη τύφλα μου, προσπαθώ να βρω ακτίνα φωτός για να την ακολουθήσω. Πέρασες καλά τις αργίες;

αξάφνιαστος είπε...

Αγαπητέ Μιχάλη Ρ,

Δυστυχώς από τον 18ο αιώνα έχει αρχίσει η συστηματική κατασκευή υπηκόων και από τις αρχές του 20ου αιώνα έχει εντατικοποιηθεί ο μεθοδικός επηρεασμός της σκέψης των ανθρώπων. Πολλοί έχουν γράψει για αυτά τα θέματα, τα οποία, δυστυχώς, παρουσιάζονται αποσπασματικά και δεν διευκολύνουν στην παρακολούθηση της εξέλιξης αυτών των μεθόδων. Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι ζούσαν (και ζουν) στον κόσμο τους και ήταν/είναι προσηλωμένοι στην μικροσκοπική (σε αντιπαράθεση με τη μακροσκοπική) ανάγνωση των γεγονότων. Η μικροσκοπική «καθημερινότητα» είναι αμείλικτη και δεν αφήνει πολύ χρόνο για μακροσκοπικές «πολυτέλειες». Έχουμε επιλογές αλλά χρειάζεται πολύ προσπάθεια για να μην σαγηνευθούμε από τις Σειρήνες της κοινωνίας του κέρδους και της εκμετάλλευσης. Κάποιος είπε πως ο καπιταλισμός είναι η εκμετάλλευση του ανθρώπου από τον άνθρωπο. Στη συνέχεια συμπλήρωσε πως ο σοσιαλισμός είναι το αντίθετο. Η προσήλωση σε οιονδήποτε –ισμό είναι, κατά τη γνώμη μου, μια από τις πιο επικίνδυνες Σειρήνες. Η αντίσταση στις Σειρήνες δεν μπορεί παρά να αρχίσει μέσα μας. Όταν φτάσουμε στο σημείο να μη μας χρειάζεται κερί στα αυτιά για να τις αντιμετωπίσουμε θα έχουμε πετύχει ένα μεγάλο στόχο. Η αποχή δεν είναι λύση αλλά η συμμετοχή δεν πρέπει να συνεπάγεται με αποδοχή των όσων συμβαίνουν τριγύρω μας. Η καλύτερη συμβουλή είναι η φανατική δυσπιστία σε όλες τις συμβουλές και η αναζήτηση της καθαρής σκέψης. Η διαπίστωση, πάντως, ότι ζούμε σε μια τύφλα είναι ενθαρρυντική. Μιχάλη, δεν νομίζω ότι θα βρεις ακτίνα φωτός και αν νομίσεις ότι τη βρήκες να είσαι πολύ επιφυλακτικός πριν την ακολουθήσεις.

Καλά πέρασα αυτές τις μέρες, εσύ;

Μιχάλης Ρ. είπε...

Γεια σου φίλε! Πήγα λίγες μέρες στην Αλόννησο μετά συζύγου και του μικρού τέκνου. Ξεκουράστηκα ή μάλλον χαλάρωσα, παρακολούθησα διάλεξη για «φωτοβολταϊκά τόξα», βρέθηκα με παλιούς καλούς φίλους, διασκέδασα, ψυχαγωγήθηκα, διάβασα γιατί έψαχνα πληροφορίες σχετικά με έναν πειρατή του Αιγαίου την περίοδο των Ορλοφικών (ενθουσιασμένος ψάχνοντας ανακάλυψα σπουδαίο αρχαίο παρελθόν για το χωριό του πατέρα μου, τον Πυργετό Κάτω Ολύμπου) και γύρισα ικανοποιημένος και εν μέρει ευτυχής. Γιατί η κατάσταση (οικονομική) εκεί είναι απερίγραπτη, «κατοχική» λένε οι ντόπιοι κι ότι γύρισαν οικονομικά στη δεκαετία του 60. Ελπίζω να στρώσουν τα πράγματα. Ετοιμάζομαι να πάω στο χωριό να δω τον πατέρα μου και σκέφθηκα να πιω ένα καφέ «παρέα» με το φίλο τον «αξάφνιαστο». Την Ανάσταση ήμουν εκεί πάλι. Μαζί με άλλους δυο ντόπιους κάναμε ιππασία μέχρι την αποξηραμένη λίμνη του «Νηζιρού», 20 περίπου χιλιόμετρα απ΄ το χωριό και γυρίσαμε με βροχή. Καουμπόικες καταστάσεις. Βλέπεις σαν άρτι συνταξιοδοτηθείς είμαι στη φάση της συνειδητοποίησης του γεγονότος και στον προσδιορισμό νέων στόχων και προορισμών ζωής. Αυτά για την ώρα.
Σε χαιρετώ Μιχάλης (σουρτούκης)

αξάφνιαστος είπε...

Χαίρομαι που πέρασες καλά τις μέρες του Πάσχα. Τα φωτοβολταϊκά συστήματα θα μπορούσαν να λύσουν πολλά προβλήματα στον τόπο μας. Έχουμε την καλύτερη ηλιοφάνεια σε όλη την Ευρώπη αλλά η νομοθεσία και τα κίνητρα είναι μια πραγματική κοροϊδία. Είναι σχεδιασμένη η νομοθεσία για να αποθαρρύνει όποιον θέλει να τα βάλει στο σπίτι του (€700 νομίζω είναι η φορολογική ελάφρυνση για συστήματα που κοστίζουν €6000-7000 τo Kw χωρίς τις μπαταρίες. Για διασύνδεση με την ΔΕΗ, είναι μεν υποχρεωμένη η ΔΕΗ να αγοράζει το ενεργειακό πλεόνασμα με €0.40 - €0.50 το Kw αλλά πρέπει ο ιδιώτης να κόβει τιμολόγιο (με ΦΠΑ το οποίο πρέπει να αποδίδει) να έχει νόμιμο εκπρόσωπο και άλλα περίεργα. Επιπλέον κοστίζει γύρω στα €9000 ο εξοπλισμός για να είναι πιστοποιημένα ασφαλής η διασύνδεση με την ΔΕΗ. Από ότι γνωρίζω κανένας ιδιώτης δεν έχει πιει το πικρό ποτήρι μέχρι στιγμής. Οι επιχειρήσεις οι οποίες θα δραστηριοποιηθούν στον χώρο θα υποστούν τις συνέπειες της αφέλειάς τους και θα πληρώσουν γρηγορόσημα σε κάθε φάση εκταμίευσης της επιχορήγησης. Στην ουσία η νομοθεσία προστατεύει τη ΔΕΗ και τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Πολύ φοβάμαι ότι η οικονομική κατάσταση δεν θα βελτιωθεί (τουλάχιστον στο ορατό μέλλον). Τα άλογα, τα γαϊδούρια και τα μουλάρια θα πρέπει να ξαναμπούν στο μετερίζι και όσοι ασχολούνται με τη γεωργία θα πρέπει να προστατέψουν τη γη και τους υδάτινους πόρους τους ξαναγυρίζοντας στις παραδοσιακές καλλιέργειες αυτάρκειας. Πάντως θα περάσουν καλύτερα από αυτούς οι οποίοι είναι εγκλωβισμένοι στα αστικά κέντρα και οι οποίοι θα πρέπει να είναι σε θέση να πληρώνουν τις ολοένα αυξανόμενες τιμές υπηρεσιών και προϊόντων.

Αυτά τα ενθαρρυντικά για τώρα. Σου εύχομαι να μείνεις ικανοποιημένος από τους νέους στόχους που θα προσδιορίσεις.

koulpa είπε...

Tι να πιστέψεις; αναρωτιέμαι μερικές φορές πως γίνεται κάποιος που λειτουργεί και αποδεδειγμένα έχει ένα μέσω iQ μπορεί να ανεχθεί αυτή τη κοροΐδία..
ακουσα πρω ημερών και για κάποιους που προσπαθησαν να ακολουθήσουν τα πράγματα και να ασχοληθούν με ηλιακή ενέργια και βρίσκονται σε αδειέξοδο..
δε γίνεται τίποτα..
Την καληνύχτα μου:)

Μιχάλης Ρ. είπε...

Μεταφορά της ηλιακής ενέργειας. Η λύση του μέλλοντος.
Η ηλιακή ενέργεια που θα συλλέγεται στο διάστημα και που θα ακτινοβολείτε προς τη Γη, θα μπορούσε να είναι μια φιλική πράξη προς το περιβάλλον και μια κάποια λύση στα αυξανόμενα ενεργειακά και οικολογικά προβλήματα του πλανήτη μας.Με την πρόβλεψη που υπάρχει για τον πληθυσμό της Γης μέχρι το έτος 2050, πως θα φθάσει τα 10 δισεκατομμύρια, πρέπει να σκεφθούμε πως θα παρέχουμε φθηνή και φιλική προς το περιβάλλον ηλεκτρική ενέργεια για να ικανοποιήσουμε έτσι τις πιεστικές ανάγκες.
Έτσι οι επιστήμονες αρχίζουν και σκέπτονται εναλλακτικούς τρόπους για την παραγωγή ενέργειας, όπως αυτή σου ανέφερα πιο πάνω. Οι τεράστιες πρόοδοι που έχουν γίνει σε πολλές σχετικές τεχνολογίες τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, εγγυώνται πως μάλλον θα τα καταφέρουν. Τα προτεινόμενα διαστημικά συστήματα ηλιακής ενέργειας, χρησιμοποιούν τις γνωστές φυσικές αρχές -- συγκεκριμένα, τη μετατροπή του φωτός του ήλιου σε ηλεκτρική ενέργεια με τη βοήθεια των φωτοβολταϊκών κυψελών. (Τώρα τελευταία εισήχθησαν και στην Ελλάδα, στους τηλεφωνικούς θαλάμους του ΟΤΕ).
Οι γιγαντιαίες δομές που αποτελούνται όμως από φωτοβολταϊκές σειρών (PV), θα μπορούσαν να τοποθετηθούν είτε σε μια γεωστατική γήινη τροχιά είτε στο φεγγάρι. Ένα πλήρες σύστημα θα συνέλεγε την ηλιακή ενέργεια στο διάστημα, θα το μετέτρεπε σε μικροκύματα, και θα διαβίβαζε την ακτινοβολία των μικροκυμάτων πίσω στη Γη, όπου θα συλλαμβανόταν από μια επίγεια κεραία και θα μετασχηματιζόταν σε χρησιμοποιήσιμη ηλεκτρική ενέργεια. Σύμφωνα με ένα άρθρο του Απριλίου 2000, σε ένα περιοδικό του ερευνητικού ιδρύματος ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ (EPRI), οι φωτοβολταϊκές σειρές σε μια γεωστατική γήινη τροχιά (δηλαδή σε ένα ύψος 22.300 μιλίων), θα ελάμβαναν κατά μέσον όρο, οκτώ φορές περισσότερο φως από τον ήλιο από αυτό που θα συγκέντρωναν αν ήταν στην επιφάνεια της Γης. Τέτοιες σειρές θα ήταν επίσης απρόσβλητες από την νεφοκάλυψη, την ατμοσφαιρική σκόνη ή από τον ημερήσιο κύκλο ημέρας και νύχτας. Οι διαστημικές ηλιακές σειρές θα απολάμβαναν περισσότερη έκθεση στον ήλιο από ότι παρόμοιες σειρές λόγω της νεφοκάλυψης στον πλανήτη μας.
Όταν η ιδέα προτάθηκε αρχικά, πριν από 30 έτη, η τεχνολογία PV ήταν ακόμα στα σπάργανα. Το ποσοστό αποδοτικότητας της μετατροπής αυτής ήταν μόνο 7 έως 9 τοις εκατό.
Σήμερα όμως έχουμε την τεχνολογία για να μετατρέψουμε την ενέργεια του ήλιου σε ποσοστό 42 έως 56 τοις εκατό. Αλλά ακόμα κι έτσι, οι χιλιάδες τόνοι των ηλιακών σειρών που θα προωθηθούν στο διάστημα θα είναι ακόμη ακριβές. Αλλά όμως μπορεί να υπάρξει ένας τρόπος για να μειωθούν οι τεράστιες σειρές . Και αυτός είναι με την προτεινόμενη συγκέντρωση του φωτός του ήλιου.
Ετσι αν μπορούμε να συγκεντρώσουμε τις ακτίνες του ήλιου, μέσω της χρήσης μεγάλων καθρεφτών ή φακών, τότε θα γλυτώσουμε αρκετό κόστος, γιατί το μεγαλύτερο μέρος του κόστους το αποτελούν οι σειρές PV.
Αλλά υπάρχει και ένα μειονέκτημα σε αυτή τη συγκέντρωση του ηλιακού φωτός. Και αυτό γιατί είναι καυτό.
Η συγκεντρωμένη ακτινοβολία που δεν μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια, μετατρέπει σε θερμότητα -- που είναι αρκετή για να βλάψει τις σειρές. Ετσι στην NASA μελετούν τους τρόπους για να συλληφθεί η αποβαλλόμενη θερμότητα και να μετατραπεί σε ηλεκτρική ενέργεια με τη βοήθεια των θερμικών βολταϊκών διαδικασιών. Τα ειδικά επιστρώματα που θα βρίσκονται στους καθρέφτες και στους φακούς, μπορούν επίσης να προκαλέσουν ανάκλαση σε εκείνα τα μέρη του ηλιακού φάσματος, που οι σειρές των PV δεν χρησιμοποιούν, για να προκληθεί έτσι η μείωση της υπερβολικής θερμότητας.Ποιος όμως θα συγκεντρώσει και θα διατηρήσει σε τροχιά αυτήν την ηλιακή σειρά; Ενδεχομένως ρομπότ .
Μόλις όμως συλληφθεί η ενέργεια του ήλιου στο διάστημα, τι θα την κάνουν;
Μια δυνατότητα είναι να μετατραπεί η αποθηκευμένη ηλιακή ενέργεια σε ακτινοβολία μικροκυμάτων και να ακτινοβοληθεί προς την Γη, για να συλληφθεί έτσι με ένα συνδυασμό διορθωτή και κεραίας, που την αποκαλούν rectenna (από τις λέξεις rectifier-antenna), και που θα είναι τοποθετημένη σε μια απομονωμένη περιοχή.
Αυτή η rectenna θα μετέτρεπε την ενέργεια μικροκυμάτων σε συνεχές ρεύμα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι κίνδυνοι κοντά στην δέσμη των μικροκυμάτων, θα ήταν παρόμοιοι με τους κινδύνους που παρουσιάζουν τα τηλεφωνικά καλώδια, οι φούρνοι μικροκυμάτων ή των ηλεκτρικών γραμμών μετάδοσης υψηλής ισχύος. Μπορούν όμως να τους τοποθετήσουν σε ερημικές περιοχές, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι.
Τα λέιζερ επίσης είναι υπό εξέταση για την ακτινοβολία της ενέργειας από το διάστημα. Η χρησιμοποίηση των λέιζερ θα απομάκρυνε τα περισσότερα από τα προβλήματα που συνδέονται με τα μικροκύματα, αλλά στα πλαίσια μιας τρέχουσας στρατιωτικής συνθήκης ΗΠΑ- Ρωσίας, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν υψηλής ισχύος λέιζερ από το μακρινό διάστημα.
Εν γένει, οι θετικές πτυχές ενός τέτοιου συστήματος εμφανίζονται να ξεπερνούν τις αρνητικές πλευρές μιας τέτοιας προσπάθεια, λόγω της αστείρευτης πηγής ενέργειας, χωρίς εκπομπές διοξειδίου και με πολύ λίγη περιβαλλοντική επίδραση. Δεν χρειάζονται καλώδια, σωλήνες κλπ.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτή τη στιγμή, χρησιμοποιώντας την σημερινή τεχνολογία για ένα διαστημικό σύστημα ηλιακής ενέργειας, θα μπορούσε να παραγάγει ενέργεια με κόστος 60 έως 80 σεντ ανά κιλοβατώρα. Αυτή η εκτίμηση περιλαμβάνει ακόμη και τις δαπάνες κατασκευής για το πρώτο σύστημα. Ενώ σε 15 έως 25 έτη, μπορούν να χαμηλώσουν το κόστος σε 7 έως 10 σεντς ανά κιλοβατώρα. Για σύγκριση στις ΗΠΑ, το κόστος είναι σήμερα περίπου 5 έως 6 σεντ ανά κιλοβατώρα.Φυσικά η κοστολόγηση αυτή αφορά εμπορικά μεγέθη κόστους αγοράς με τις σημερινές συνθήκες που στην τιμή της Κιλοβατώρας «τύρφης» δεν υπολογίζουν το κόστος 1ου τόνου αέρα για το κάψιμο ενός κιλού «τύρφης». Πιστεύω ότι όλοι αυτοί οι «κοστολόγοι» της ανθρωπότητας, όταν αντιληφθούν ότι θα μείνουν χωρίς πελάτες θα φροντίσουν να διατηρηθεί το «ποίμνιο». Η πυρηνική ενέργεια είναι ένα ακόμα μεγάλο κεφάλαιο. Την καλημέρα μου